STV SA

CONTRAVENTII

STV SA desfasoara activitate de transport de calatori in baza contractului incheiat cu Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti – Ilfov (entitatea juridica, mandatata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti si de Consiliile Locale ale unitatilor administrative ale judetului Ilfov sa organizeze transportul public de calatori in zona Bucuresti – Ilfov, prin elaborarea programului de transport in aceasta zona).

Reglementările referitoare la aplicarea sanctiunilor contraventionale sunt prevazute în Regulamentul serviciului comunitar de transport public local de calatori in regiunea Bucuresti – Ilfov (Regulamentul Serviciului de Transport) completat de HCL 206/26.10.2018

Controlul este efectuat exclusiv de reprezentantii STB SA.     

Calatorul are obligatia sa valideze titlul de calatorie, indiferent de tipul acestuia, la fiecare urcare într-un vehicul de transport public (tramvai, troleibuz, autobuz), pe toata aria teritoriala Bucuresti – lfov.

La solicitarea reprezentantilor corpului de control, calatorii sunt obligati sa prezinte acestora titlurile de calatorie utilizate in acel moment.

Posesorii de abonamente nominale sau legitimatii nominale sunt obligati sa prezinte, la cererea acestora, actele de identitate.

Pentru calatoria fara titlu de transport valabil si validat, sau fara un alt document care sa permita efectuarea calatoriei, contravenientul poate achita pe loc contravaloarea unui titlu de transport la tarif special (suprataxa), fara a se mai incheia proces-verbal de contraventie.

În situatia in care calatorul achita pe loc titlul de transport la tarif special, agentul de control elibereaza cardul de suprataxa, completand datele inscriptionate pe verso. Cardul de suprataxa permite finalizarea calatoriei în mijlocul de transport in care s-a constatat contraventia si nu permite efectuarea altor calatorii in alte mijloace de transport. Acest tip de card este un document cu regim special. In cazul in care se doreste factura fiscala, aceasta se eliberează la sediul din Calea Serban Voda nr. 164-168, sector 4, pe baza cardului de suprataxa si a actului de identitate.

Refuzul achitarii pe loc a contravalorii titlului de calatorie la tarif special are drept consecinta sanctionarea contraventionala a persoanei in cauza, prin intocmirea procesului-verbal de contraventie.

In situatia în care calatorul achita pe loc titlul de transport la tarif special, agentul de control eliberează cardul de suprataxa, completand datele inscriptionate pe verso. Cardul de suprataxa permite finalizarea calatoriei în mijlocul de transport in care s-a constatat contraventia si nu permite efectuarea altor calatorii în alte mijloace de transport. Acest tip de card este un document cu regim special. În cazul în care se doreste factura fiscala, aceasta se elibereaza la sediul din Calea Serban Voda nr. 164-168, sector 4, pe baza cardului de suprataxa si a actului de identitate.

Refuzul achitarii pe loc a contravalorii titlului de călătorie la tarif special are drept consecinta sanctionarea contraventionala a persoanei in cauza, prin intocmirea procesului-verbal de contraventie.

Conform art. 18 din Ordonanta nr. 2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor, contravenientul este obligat să prezinte agentului constatator, la cerere, actul de identitate. In caz de refuz, pentru legitimarea contravenientului, agentul constatator poate apela la ofiteri si subofiteri de politie, jandarmi sau gardieni publici.

Constituie contraventie in domeniul Serviciului public de transport de persoane in regiunea Bucuresti Ilfov si se sancţioneaza cu amendă de la 100 la 500 de lei, functie de gravitate, următoarele fapte:

a. calatoria fara titlu de calatorie valabil (emitent, operator, tarif si perioada de valabilitate) si validat la inceputul calatoriei, sau fara un alt document care sa permita efectuarea calatoriei;

b. calatoria cu un titlu de calatorie valabil dar nevalidat, indiferent de modul de obtinere;

c. Impiedicarea in orice mod a personalului cu competente, desemnat de catre operatorul de transport/ transportatorul autorizat, sa-si exercite atributiile de serviciu la bordul vehiculelor de transport in comun, in statii ori la capetele de linii;

d. agresarea fizica sau verbala a personalului cu competente, desemnat de catre operatorul de transport/transportatorului autorizat, in timpul exercitarii atributiilor de serviciu la bordul vehiculelor de transport in comun, in statii ori la capetele de linii;

e. solicitarea de deschidere a usilor vehiculelor de transport public de persoane, intre statii sau la semafoare;

f. angajarea de discutii cu conducatorul vehiculului de transport în comun in timpul circulatiei;

g. impiedicarea organelor de control sa-si exercite atributiile, inclusiv refuzul de legitimare;

h. calatoria pe scari, pe partile laterale sau in afara caroseriei vehiculelor;

i. Interventia neautorizata la aparatele/ instalatiile vehiculului;

j. actionarea semnalului de alarma fara a exista un pericol iminent pentru siguranta vehiculului sau a calatorilor;

k. producerea dezordinii in orice mod la urcare, la coborare sau in interiorul vehiculului;

l. lipirea afiselor in interiorul sau exteriorul vehiculului, precum si in statii, cu exceptia situatiilor in care asemenea actiuni sunt realizate in cadrul unor contracte comerciale semnate cu operatorii, cu autoritatile contractante sau cu ADTPBI;

m. deteriorarea sau murdarirea sub orice forma a vehiculului;

n. desfasurarea unei activitati comerciale neautorizate in interiorul vehiculului si in statii;

o. fumatul si consumul de bauturi alcoolice in interiorul vehiculului;

p. tulburarea ordinii si linistii celorlalti calatori.

q. aruncarea de obiecte de orice fel pe fereastra ori usa vehiculului;

r. ocuparea locurilor de pe scaune cu marfuri sau bagaje fara validarea, in plus, a unui titlu de calatorie la tariful in vigoare la data efectuarii calatoriei, pentru fiecare loc ocupat cu marfurile sau bagajele respective;

s. transportarea de materiale inflamabile (butelii de aragaz, butelii pentru oxigen sau acetilena, bidoane cu benzina sau petrol, bidoane cu carbit, arme de foc neasigurate, etc);

t. transportarea materialelor care ar putea produce neajunsuri celorlalti calatori, prin mirosurile pe care le emana, prin ardere, coroziune sau murdarie;

u. transportarea pasarilor sau animalelor vii. Exceptie fac cainii insotiti care au lesa si botnita, ori a animalelor mici tinute in brate, dar cu respectarea OUG 55/2002;

v. transportarea bagajelor sau obiectelor de dimensiuni mari (saci, lazi, mobilier, bare, metalice, etc.);

w. alte fapte reglementate ulterior prin Decizii ale ADTPBI.

Contravenţiile se sancționează după cum urmeaza:

  • cele de la lit. c-q – cu amenda de 500 RON (platibila in 15 zile – 250 lei)
  • cele de la lit. r – cu amenda de 100 RON (platibila in 15 zile – 50 lei)
  • cele de la lit. s-v – cu amenda de 500 RON (platibila in 15 zile – 250 lei)
  • cele de la lit. a – cu amenda de 500 RON (platibila in 15 zile – 250 lei)
  • cele de la lit. b – cu amenda de 150 RON (platibila in 15 zile – 75 lei)

ATENȚIE! Suprataxa se emite numai pentru contraventiile de la alin. 2 litera a.

Potrivit prevederilor OG 2/2001, pentru contraventiile savarsite de minorii care au implinit 14 ani, amenda stabilita pentru fapta savarsita se reduce la jumatate.

Plata amenzilor contraventionale se poate efectua la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unitatilor autoritatilor administratiei publice locale, indiferent de localitatea pe a carei raza acestea functioneaza, de cetatenia, domiciliul sau de resedinta contravenientului, ori de locul savarsirii contraventiei.

Respectarea unei tinute decente, formata din camasa de culoare deschisa si pantalon culoare inchisa, reprezinta o masura impusa de STB SA angajatilor ce indeplinesc functia de controlor legitimatii de calatorie.

In timpul programului de lucru (in functie de anotimp), controlorii legitimatiilor de calatorie poarta veste de culoare albastra, cu sigla STB (pe fata) si cu inscriptia CONTROL (pe spate), sau tricouri tip polo, de culoare albastra, inscriptionate cu aceleasi insemne care se regasesc si pe veste.

Model Proces Verbal de Contraventii

Bonul fiscal nu reprezintă titlu de transport.

Pe portiunea de traseu comun a mai multor linii urbane de transport, abonamentul eliberat pentru una dintre ele se poate utiliza si pentru celelalte. Formula “Traseu comun” se refera la liniile urbane ale Societatii de Transport Bucuresti STB-SA care au, pe anumite portiuni, traseu comun.

Abonamentele eliberate pentru liniile regionale, expres sau pentru liniile speciale au tarife diferite fata de cele eliberate pentru liniile urbane, fiind distinct mentionate in oferta tarifara. În consecinta, un calator care are abonament valabil pe liniile urbane, nu poate justifica plata calatoriei pe portiunea de traseu comun cu liniile regionale, Expres sau cu cele speciale.

Contravaloarea taxei de calatorie dedusa odata cu validarea Portofelului electronic, da dreptul la o singura calatorie, pe o semicursa, fara intrerupere, numai în vehiculul in care a fost validat.

Cardurile de calatorie se vor folosi numai in conditiile pentru care au fost eliberate.

Cardurile Activ nominale nu pot fi transmise altor persoane.

Prin Decizia nr.953 din 19.12.2006, publicata in Monitorul Oficial nr.53 din 23.01.2007, Curtea Constitutională a constatat ca prevederile art.32 alin.(1) din Ordonanta Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor sunt neconstitutionale.

Plangerea impotriva procesului-verbal de contraventie poate fi depusa la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia, in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia.

Pentru mai multe informatii va rugam sa va adresati Societatii de Transport Bucuresti